Back to all Post

Posjeta predstavnika klubova RSD Sloboda Kući sporta

Uoči svečanog otvaranja “Kuće sporta” Radničkog sportskog društva “Sloboda”, predstavnici svih Klubova članova RSD-a imali su čast da prvi obiđu prostorije i pregledaju postavke muzeja. Kao prvi ovakav projekat na području Bosne i Hercegovine, Kuća sporta mnoge je ostavila bez daha, a kod onih koji su svojevremeno bili dio Klubova i tako ispisivali historiju, emocije se nisu mogle sakriti.

Prvi posjetioci muzeja ujedno su i legende Klubova iz porodice Radničkog sportskog društva, a također su bili i učesnici filma koji se snimao povodom 100 godina Radničkog sportskog društva “Sloboda”. Danas su, među velikim brojem učesnika, crveno-crnu historiju po ko zna koji put pregledali predstavnici i legende FK Sloboda Mersed Kovačević i Rizah Mešković kao i Zlatko Saračević ispred AK Sloboda Tehnograd, sportista stoljeća grada Tuzla.

Kao legende Slobode u svojim sportovima, navedeni trojac dao je izjave povodom svoje prve posjete Kući sporta te su kroz iste podijelili mišljenje i oduševljenje viđenim.

Mersed: “Kuća sporta je jedan jako pozitivan potez. Historija Slobode je velika, dosta velika i svi klubovi imaju dosta toga da pokažu i zaslužuju da prikažu sve ono što žele istaknuti. Prostor je sjajno uređen, moderno, u duhu Slobode i meni se jako sviđa. Nadam se da će grad u budućnosti osigurati čak i veći prostor za ovakve stvari jer 100 godina historije nije malo i vjerujem da postoji veliki broj materijala koji bi dodatno upotpunili jedan ovakav muzej.”

Zlatko: “Otvaranje Kuće sporta za nas je historijski momenat. Tuzla je Sloboda i Sloboda je Tuzla, a upravo ta vrijednost je predstavljena kroz postavke koje možemo vidjeti u prostorijama muzeja. Sve unutra treba da služi kao primjer mlađim generacijama, svi sportisti i ljudi koji su zabilježeni na zidovima tu su sa razlogom. Do svojih uspjeha došli su radom i trudom i zato posebno onima koji nisu više sa nama želim odati veliku počast. Prilikom formiranja postavki, ja sam također lično učestvovao tako što sam dao dres sa OI u Barceloni 1992. godine. To je prvi nastup reprezentacije kao samostalne države, a meni je pripala čast da nosim zastavu i taj dres sada krasi muzej Kuće sporta.”

Rizah: “Činjenica da je i ovakav projekat došao na red kao i da smo dobili mjesto gdje nove generacije mogu objektivno da se informišu o uspjesima svih sportova u Tuzli je sama po sebi fenomenalna, kako za nove tako i za prethodne generacije. Za mene su izloženi eksponati sjećanja na neka stara dobra vremena, a za nove naraštaje sam siguran da će biti inspiracija za stvaranje novih uspjeha. Također, mora biti podsjetnik da svi pripadamo gradu koji u svim segmentima svog postojanja ima tradiciju i da ne počinje sve od “danas”. Nadam se da ćemo u budućnosti sličnim projektima njegovati postignute uspjehe te tako edukovati i inspirisati buduće generacije svojim primjerima.”

Cijelu fotogaleriju današnje posjete predstavnika članova svih Klubova možete pronaći na našoj Facebook stranici Kuća sporta – 100 Radničkog sportskog društva Sloboda u Tuzli. Podsjetimo, svečano otvaranje Kuće sporta u Tuzli bit će upriličeno večeras od 19:00 sati.

Add Your Comment

Sva prava zadržana © 2020. All Rights Reserved

Strogo zabranjeno preuzimanje materijala.
Designed by PC PRVA POMOĆ