Omladinski košarkaški klub “Sloboda”

Košarkaški klub “SLOBODA” osnovan je 1946 godine.

Košarka se u Tuzli počela igrati po završetku Drugog svjetskog rata. Zaljubljenici u ovu, na ovom području novu sportsku igru, 1946. godine, između ostalih klubova kao sto su KK „Jedinstvo“, KK „Proleter“, KK „Rudar“ iz Kreke, osnivaju i Košarkaški klub „Sloboda“.

Najsvjetlije trenutke tuzlanska košarka doživljava krajem prošlog vijeka, a osnovni pokretač i nosioc te igre bio je Košarkaški klub „Sloboda – Dita“. Pod ovim imenom tuzlanska košarka je postala poznata ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i šire.

Za vrijeme SFR Jugoslavije klub je nastupao u Prvoj federalnoj ligi Jugoslavije – YUBA. Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u ranim godinama KK „Sloboda – Dita“ je bila najuspješniji košarkaški klub osvojivši pet puta ligu, šest puta kup i sedam puta super kup. KK „Sloboda – Dita“ je nastupala u premijernoj sezoni Jadranske lige završivši na petom mjestu kao najuspješniji bosanskohercegovački košarkaški klub.

KK Sloboda Dita – Delikates / 12.9.1995. (Cijela utakmica)

KK Sloboda – KK Žalgiris / 17.9.1996. (Cijela utakmica)

Sloboda – Turk Telecom SC / 15.10.2002. (Cijela utakmica)

OKK Sloboda – HKK Zrinjski / 4.4.2015. (Cijela utakmica)

OKK Sloboda – HKK Igokea / polufinale  19.5.2015. (Cijela utakmica)

OKK Sloboda – Široki WWin / 29.12.2011. (Cijela utakmica)

Nažalost kao i u mnogim drugim stvarima, poslije vrhunskih rezultata došli su i padovi. Krajem prve decenije 21. vijeka KK Sloboda je doživila težak period što je rezultiralo zamrzavanjem kluba 28. septembra 2011. godine i reorganizacijom, tako da je od 2011 godine nosilac košarke u gradu Tuzli postao Omladinski košarkaški klub „Sloboda“ Tuzla. Nakon reorganizacije kluba novoformirani Omladinski košarkaški klub je krenuo iz A2 lige Sjever FBiH. OKK „Sloboda“ je zadržala sve elemente KK „Slobode“ a odmah je i postala član Radničkog sportskog društva „Sloboda“. U sezoni 2011/2012 OKK „Sloboda“ osvaja A2 ligu i ostvaruje plasman u A1 ligu FBiH u kojoj u sezoni 2012/2013 završava na drugom mjestu i ostvaruje plasman u Ligu 12 KS BiH. U sezoni 2014/2015 se plasirala i u „Ligu 6“ gdje takođe ostvaruje zapažene rezultate.

OKK „Sloboda“ je u vrlo kratkom vremenu postala prepoznatljiva u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire, kako po igračkoj kvaliteti, tako i po organizaciji, kao jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u BiH, radu sa mladima, a pogotovu po široko popularnoj tuzlanskoj publici i dvorani „Mejdan“.

Sva prava zadržana © 2020. All Rights Reserved

Strogo zabranjeno preuzimanje materijala.
Designed by PC PRVA POMOĆ