O Kući Sporta

  • Kuća sporta Radničko sportskog društva SLOBODA nalazi se u samom centru grada Tuzla, pored Kapije. Ulaz u Kuću sporta nećete moći zaobići, crno-crvenu zastavu i grb RSD Slobode lako je primijetiti.

  • Jedinstvena multimedijalna izložbena postavka Kuće sporta inspirisana je ponosom na naš grad i stogodišnju tradiciju Slobode, njenih klubova i takmičara, ali i svih onih koji su doprinijeli da RSD Sloboda opostane usprkos svim izazovima.

  • U Kući sporta možete pročitati, pogledati i poslušati o 14 klubova, sportistima, rekorderima, navijačima, pobjedama i vrhunskim rezultatima. Ovdje će te sigurno pronaći mnogo toga što do sada niste znali

  • Kuća sporta pored tekstova, fotografija i eksponata sadrži i 15 ekrana. Dodirom na tablete možete birati koji sadržaj želite gledati. Ukoliko želite pristupiti dodatnim informacijama možete posjetiti i virtuelnu postavku na www.kućasporta.ba.

  • Postavka Kuće sporta je i interaktivna: otkrijte Mirzu Delibašića u prirodnoj veličini, uporedite otisak svoje ruke sa evropskim šampionom, budite dio pobjedničke atmosfere u Mejdanu ili pronađite kako se 100 godina ponosa piše Morseovom abecedom.

  • Osim dragocjenih utisaka, sa sobom možete ponijeti i uspomenu na iskustvo u Kući sporta kupovinom Almanaha 100 godina ponosa, Monografije RSD Sloboda 1919-2019 ili nekih od ekskluzivnih suvenira dostupnih u suvenirnici.

Po svojim fundamentalnim postavkama je vrlo zahtjevan projekat. Ime Slobode privlači pažnju svih generacija ove regije a sama proslava 100 godina RSD Slobode i stvaranja Kuće Sporta je više od izazova jednog događaja. Postavka eksponata izložbe i integralno iskustvo primjenom novih tehnologija moraju da ožive emocije i uspomene svakog posjetitelja i učine ga ponosnim!

Bajka i legende o povezanosti Tuzle i Slobode stvaraju jednu novu dimenziju ljubavi koja treba da nas podsjeti na 100 godina prošlih vremena ali i prenese tu ljubav za idućih 100 godina…

Ovaj u potpunosti automatizovan projekat je zadržao i elemente individualnosti svakog posjetitelja i dao mu mogućnost da odlučuje o redoslijedu i tempu unutar energije dobra koja ispunjava cijelu Kuću Sporta.

Najteži dio aktivnosti je bio skupiti sve uspomene na jednom mjestu uz brojne prepreke koje dolaze sa istorijskim raskršćima sportova i naših sugrađana ali i našem odnosu prema uspomenama. Očekivani globalni uspjeh ove umjetničko-sportske instalacije koja budi i nevjerovatne emocije ali i dokazuje naše tehnološke kompetencije da napravimo ovakav jedan izložbeni prostor.

1987
Institucija koja pamti najblistavije trenutke tuzlanskog ponosa i slave

Muzej sporta… Kuća sporta… Muzej sporta… Kuća sporta… Pa tako u krug, i u nedogled… Nije još ni napravljen, a kamoli otvoren, a već se rasplamsala rasprava kako će se zvati, tj. kako se ne treba zvati…
Ali, to smo mi, prije svega Bosanci, a onda i Tuzlaci, baš onakvi kakve nas je opisao velikan pisane riječi, naš Tuzlak, Meša Selimović. Znate kako je Meša za nas govorio? „…Svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče.“ 

Kada sam prije nekih desetak i više godina čuo riječi jednog od najboljih fudbalera Slobode iz slavne
institucija koja pamti najblistavije trenutke tuzlanskog ponosa i slave MUZEJ / KUĆA SPORTA GRADA TUZLE generacije 70-tih godina i njenog dugogodišnjeg kapitena iz tog doba, Fahrudina Avdičevića, da ovom gradu treba Muzej, to mi se urezalo u razmišljanje. Vremenom se kod mene razvila želja i motiv da Tuzla dobije Muzej, tj. Kuću sporta Grada Tuzla.

U tom vremenu je i profesor Mandžić u sklopu objekta gdje se nalazi dosta fakulteta Univerziteta u Tuzli otvorio prvu privatnu galeriju/muzej 2011. godine, i to baš u tuzlanskoj univerzitetskoj ulici.
Prva moja reakcija i prva moja pomisao tada je bila da sport u našem gradu i naša Sloboda, zaslužuju jednu takvu instituciju.

AID BERBIĆ

predsjednik Upravnog odbora RSD Sloboda

Sva prava zadržana © 2020. All Rights Reserved

Strogo zabranjeno preuzimanje materijala.
Designed by PC PRVA POMOĆ