Back to all Post

RSD Sloboda otvara prvu Kuću sporta u Bosni i Hercegovini

Danas je u prostorijama OKK Sloboda održana press konferencija povodom svečanog otvaranja Kuće sporta Radničkog sportskog društva Sloboda Tuzla. Projekat na kojem se radi već dugo vremena u proteklih mjesec dana je finiširan i slobodno možemo reći doveden do savršenstva kada je u pitanju izgled prostorija kao i sam koncept muzeja. Radničko sportsko društvo Sloboda otvara prvu Kuću sporta na području Bosne i Hercegovine i tom prilikom medijima su se obratili predsjednik RSD-a Aid Berbić, autorica i kustos svih postavki muzeja Edina Selesković te generalni sekretar RSD-a Jasenko Elezović.

“Prvo smo na raspolaganju imali prostor od nekih 70 kvadratnih metara, a onda smo uspjeli proširiti Kuću sporta na više od 200 kvadratnih metara. Ideja vodilja je bila izjava legendarnog Fahrudina Avdičevića, koji je za života rekao da Tuzla mora imati muzej sporta. Pored Kuće sporta uradili smo almanahe o svim klubovima, zatim monografiju RSD Sloboda te film o stogodišnjici društva. Najvažniji aspekt je da smo uradili nešto što ne postoji u Bosni i Hercegovini. Osjećam se najponosnije, moj životni san se ostvario“, rekao je Aid Berbić

Iako nije htjela otkriti sve detalje, autorica muzeja Edina Selesković zagolicala je maštu svih prisutnih uočni otvaranja samim opisom koji pokazuje nevjerovatan spoj tradicije i modernog u jednom.

“Izuzetno sam sretna i ponosna što smo u Tuzli uspjeli napraviti nešto moderno, inovativno, što smo na jedan kreativan način predstavili Slobodu i ono šta Sloboda znači u ovom gradu. Mi smo prošle godine dobili nagradu ‘No limit’ za najinovativniji interijer u BiH, a da faktički Kuća sporta nije zvanično otvorena. Kuća sporta je dizajnirana na moderan i suvremen način, koristeći najnovije tehnologije od dizajniranja u virtualnoj realnosti, korištenja multimedijalnih aplikacija i instalacija. Koncept Kuće sporta je urađen u koloritu i simbolizmu Slobode, a inspiracija dolazi iz Tuzle. U suštini Kuća sporta je dizajnirana kao sklop analognih i digitalnih instalacija, ona je jedna prostorna knjiga, ona je jedna interaktivna instalacija. Kuća sporta ima 15 interaktivnih ekrana koji vas mogu odvesti u nove sadržaje, a i postoji mogućnost virtuelnog obilaska“, objasnila je Edina Selesković.

U Kući sporta svih 13 klubova i Tamburaška sekcija RSD Sloboda imaju svoje postavke, a pored njih svoje mjesto ima i crveno-crna navijačka skupina “Fukare” kao i suvenirnica povodom 100 godina postojanja RSD-a. Kuća sporta će zvanično biti otvorena 1. oktobra u 19 sati. Do tada će sve uprave klubova članova Slobodine sportske porodice obići Kuću sporta što je najavio Jasenko Elezović kao predstavnik svih članica crveno-crne porodice.

Add Your Comment

Sva prava zadržana © 2020. All Rights Reserved

Strogo zabranjeno preuzimanje materijala.
Designed by PC PRVA POMOĆ