Back to all Post

Sudbina FK Sloboda u rukama novih ljudi

Nakon ostavke predsjednika Upravnog odbora Slobode Seada Kozlića, za novog mandatara Skupština tog kluba večeras je imenovala Elmira Šećerbegovića, vlasnika firme GEN 79 iz Tuzle, inače sina nekadašnjeg nogometaša Slobode Dževada Šećerbegovića.

On je najavio niz poteza čiji je cilj ozdravljenje Slobode na temeljima iskustava drugih uspješnih klubova, poput Sarajeva, gdje je omogućen ulazak domaćeg i stranog kapitala. S tim u vezi večeras su izmijenjena dva člana Statuta kluba koji upravo tretiraju mogućnost ulaska društvenih i privatnih firmi u Skupštinu kluba, gdje će, ovisno o visini uloga, imati odgovarajući nivo upravljačkih prava. Na početku Skupštine neopozive ostavke podnijeli su Kemal Kurević i Željko Mitrić, predsjednik i potpredsjednik ovog tijela. Za dva potpredsjednika imenovani su Adnan Mujezinović i Jasmin Hukić, dok će sukladno novim odredbama Statuta, budući predsjednik Skupštine biti, ujedno, predsjednik kluba. Rečeno je da će nova uprava u roku od dva i po mjeseca pripremiti sve što je nužno da se izabere nova Skupština u kojoj će se upravljački uticaj mjeriti visinom ulaganja. Šećerbegović je rekao da Sloboda više ne može funkcionirati na dosadašnji način, te da je 100.godišnjica kluba idealno vrijeme da se okrene novi list. – Neki će se naljutiti, ali ću reći da je Sloboda samo star, ali ne i trofejni klub. Infrastrukturno se ne može nositi sa Sarajevom, Željezničarom ili Širokim.

Godinama se životari i, ekonomski gledano, ovo je klasični primjer stečaja. Mislim da postoji način da se spasi i naš cilj je da pokušamo servisirati dugovanja a da ne opterećuju klub, a drugo, da obezbijedimo sredstva za normalno funkcionisanje – kazao je Šećerbegović. Dodao je da će se maksimalno posvetiti analizi milionskih dugova, čime će se pozabaviti advokatski tim koji su već formirali. Kazao je kako se dugovi „na papiru“ vrte oko 5,5 miliona KM. – Skupština kluba više ne može funkcionisati na dosadašnji način. Moramo imati 50 glasova, a jedan glas, odnosno jedno mjesto, koštat će 24.000 maraka. Fokus će biti na omladinskom pogonu, a ne na prvom timu. Moramo se osloniti na svoj trenerski i igrački kadar. U naredne dvije ili tri godine akcenat će biti na stabilizaciji i rješavanju dugova, a eventualno tek za četiri godine na sportske rezultate – naglasio je Šećerbegović, te saopćio da iza ovog projekta stoji veći broj kompanija i uspješnih biznismena. Kazao je kako će koordinator svih selekcija u klubu biti Rizah Mešković (72 godine), koji će imati apsolutnu autonomiju u izboru svih trenera.

(tuzlanski.ba)

Add Your Comment

Sva prava zadržana © 2020. All Rights Reserved

Strogo zabranjeno preuzimanje materijala.
Designed by PC PRVA POMOĆ