Zlatko Saračević

Sportista 20. vijeka grada Tuzle

Zlatko Saračević, rođen 1956. godine u Zenici. Kao dječak seli se sa kompletnom porodicom u Tuzlu. U Tuzli završava osnovnu i srednju školu. Kao mladi sportista željan uspjeha, počinje se aktivno baviti košarkom 1968. godine. 1971. godine sa ekipom KK Sloboda Tuzla postaje prvak BiH u juniorskoj konkurenciji.

Međutim, ni tu se dugo ne zadržava, već 1970. godine prelazi u RK Sloboda Tuzla i tamo ostaje do 1974. godine, kada na nagovor tadašnjeg trenera atletskog kluba Sloboda Muhameda Latifagića prelazi u AK Sloboda Tehnograd. Uporedo sa disciplinama bacanja kugle i diska počinje se baviti i dizanjem tegova. 

Kao sportista osvojio je, u disciplinama bacanja kugle, bacanja diska i dizanju tegova preko 200 medalja, pehara, nagrada, domaćih i međunarodnih priznanja.

Učesnik je olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine gdje je s ponosom nosio zastavu Bosne i Hercegovine.

Najveći uspjeh u svojoj bacačkoj karijeri ostvario je 1980. godine kada je hicem od 20,43 m na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Sindelffingen-u postao Evropski dvoranski šampion. 

 

U svojoj karijeri bio je četiri prvak SFRJ u bacanju kugle, a dva puta u bacanju diska. Takođe bio je prvak BiH dvadeset puta u disciplinama bacanja kugle, diska i dizanju tegova. Doktor je društvenih nauka iz područja fizičke kulture. Proglašen je sportistom 20. vijeka / stoljeća Grada Tuzla.

1970
Stalni član reprezentacije Jugoslavije sa preko stotinu nastupa u atletskim disciplinama i dizanju tegova - Zlatko Saračević
1970
Zlatko Saračević sa zlatnom medaljom iz Zindenfilgena, 1980. godine
1970
Zlatko Saračević na pobjedničkom postolju u Sindenffilgenu, 1980. godine

Sva prava zadržana © 2020. All Rights Reserved

Strogo zabranjeno preuzimanje materijala.
Designed by PC PRVA POMOĆ